Actualiteit
Voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke hoogleraren aan UU benoemd
Aan de Universiteit Utrecht (inclusief UMC Utrecht) zijn in het Johanna Westerdijkjaar (10 februari 2017 – 10 februari 2018) 39 vrouwen en 34 mannen tot hoogleraar benoemd. Het percentage vrouwelijke hoogleraren is daarmee in het Westerdijkjaar gestegen van 21,9% naar 24,2%. Het doel van 27% in 2020 komt zo weer een stukje dichterbij.
De universiteit is trots op de groei van het aantal vrouwelijke hoogleraren en streeft naar verdere groei, tot minimaal 27% in 2020 en uiteindelijk 50%. Het percentage afgestudeerde vrouwelijke masterstudenten is momenteel 65 procent. Voor promovendi, universitair docenten en universiteit hoofddocenten ligt het percentage vrouwen op respectievelijk 49,9%, 47,7% en 34,2%.
Gebaseerd op de gemiddelde groei de laatste tien jaar voorspelt het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren dat Nederlandse universiteiten in 2054 evenveel vrouwelijke als mannelijke hoogleraren hebben. De Universiteit Utrecht wil dit al eerder bereiken. Hoe zorg je voor doorstroom van vrouwen naar hogere posities? Om de universitaire doelstellingen te behalen is het noodzakelijk ook te kijken naar de aantallen vrouwelijke UHD’s en universitair docenten (UD) om zo de doorstroom te blijven borgen. De universiteit werkt hier op verschillende manieren aan. Universiteitsbreed bijvoorbeeld met het talentprogramma “Mentoring en Coaching vrouwelijke UD’s” om de kloof tussen de functiegroep UD en UHD’s te helpen overbruggen. Ook faculteiten hebben op veel plaatsen aangescherpte aandacht voor de doorstroom van vrouwen. De faculteit Bètawetenschappen beloont sinds 2017 bijvoorbeeld creatieve methoden met de Westerdijk Award.
Twintig van 39 nieuwe vrouwelijke hoogleraren heeft de universiteit voorgedragen voor de Westerdijk Talentimpuls. Op 8 maart maakt NWO bekend of deze voordrachten worden gehonoreerd. De Talentimpuls is een initiatief van toenmalig minister Jet Bussemaker waarbij zij universiteiten uitnodigde om honderd extra leerstoelen voor vrouwelijke hoogleraren te realiseren. NWO nodigde de Universiteit Utrecht uit om zeventien aanvragen in te dienen. Dat heeft zij gedaan en zij heeft nog drie extra premies aangevraagd.
Op 10 februari 2017 was het 100 jaar geleden dat Johanna Westerdijk haar oratie hield aan de Universiteit Utrecht. Dat was de start van het Johanna Westerdijkjaar. Westerdijk was de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Zij was hoogleraar in de fytopathologie (plantenziektekunde) en ook directeur van het Centraalbureau voor Schimmelcultures.
Recente reacties