Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the koko-analytics domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the formidable domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /hum/web/sitestest.hum.uu.nl/htdocs/wp-includes/functions.php on line 6114
Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht | YOUth-lezing: Zorgende moeders & broodwinnende vaders

Vrouwennetwerk Universiteit Utrecht

Agenda

11 april 2019
18:45 - 20:30
Genevelaan 4-6, Utrecht (Science Park)

YOUth-lezing: Zorgende moeders & broodwinnende vaders

Hoe doe jij dat eigenlijk, werk en gezin met elkaar combineren?’ Het is een vraag die veel moeders voorgeschoteld krijgen. Waarom stellen we deze vraag eigenlijk zelden aan vaders? Door gendernormen in onze maatschappij, bestaat het beeld dat vrouwen voorrang geven aan zorg voor hun kind(eren) en dat de man de kostwinner is. Is de man juist huisvader en de vrouw de carrièretijger? Dan is die man wel een beetje een watje…

Vind jij het juist helemaal prima als de rollen zijn omgedraaid? Uit onderzoek blijkt dat, ondanks deze opvatting, de invloed van genderstereotypen nog steeds onbewust kan doorsijpelen in ons oordeel over anderen en onze eigen keuzes en gedrag. Ook wijst onderzoek uit dat ouders zich tijdens het opgroeien van hun kind steeds ‘traditioneler’ gaan gedragen. De vrouw blijft bijvoorbeeld vaker thuis als het kind ziek is en de man zorgt ondertussen dat er brood op de plank komt. Als er een zogenoemd ‘werk-familieconflict’ is, voelt de vrouw zich bovendien eerder schuldig dan de man.

Tijdens de YOUth-lezing ‘Zorgende moeders & brood winnende vaders’ bespreken we niet alleen de recente uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek, maar doen we ook experimentjes die inzicht geven in de invloed van genderstereotypen op je eigen gedrag.

Lianne Aarntzen, behalve promovendus zelf ook moeder, onderzoekt hoe normen in de maatschappij onze schuldgevoelens en werk-familie keuzes beïnvloeden. Promovendus Larisa Riedijk onderzoekt waarom mannen en vrouwen zich tijdens het ouderschap traditioneler gaan gedragen. Allebei werken ze bij de afdeling Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie van de Universiteit Utrecht. Ook zijn ze lid van Belle Derks’ Lab, waar de effecten van stereotypen voor vrouwen en etnische minderheden bestudeerd worden.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen met een interesse in hoe genderstereotypen het gezin en met name de taakverdeling tussen ouders beïnvloeden. Ben je zelf ouder? Tijdens de lezing zal het niet alleen een feest der herkenning zijn, maar we geven ook tips. Hoe kun je als koppel de invloed van gendernormen die de maatschappij ons oplegt beperken? We nodigen je dan ook uit om samen met je partner te komen.

Programma:

18.45 uur      ontvangst met koffie en thee

19.00 uur      welkom en start lezing

20.30 uur      afsluiting

Deze lezing wordt georganiseerd vanuit het YOUth-onderzoek, een grootschalig, langlopend cohortonderzoek van de Universiteit Utrecht. YOUth volgt kinderen vanaf voor de geboorte tot hun vroege volwassenheid. De onderzoekers meten de ontwikkeling van hersenen en gedrag bij 6000 kinderen uit de provincie Utrecht. Dit evenement is ook vrij toegankelijk als je (nog) niet meedoet aan YOUth.

We zoeken nog deelnemers! Woon je in de provincie Utrecht en wil je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Ben je minder dan 18 weken zwanger, of heb je een zoon of dochter van 8, 9 of 10 jaar? Vraag dan vrijblijvend meer informatie aan.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *